Om installasjon, bruk og vedlikehold

Rengjøring og vedlikehold

Lakkerte hetter rengjøres enkelt med varmt vann og oppvaskmiddel. Det samme gjelder kobberhetter som er brennlakkerte. Stålhetter kan vedlikeholdes med stålrens, eller du kan tørke med fuktig, og deretter tørr microfiberklut.

Spesielt for pvd-materialer
For høyglans pvd må det ikke brukes skuremidler, men for eksempel glasspuss på sprayflaske og papir. På børstet pvd fungerer det fint med varmt vann og oppvaskmiddel.

Fettfilteret bør vaskes regelmessig hver måned. Fyll varmt vann og oppvaskmiddel i kummen eller i legg det oppvaskmaskinen. Husk imidlertid at dette er et filter og matrester kan sette seg fast. Mange filter er laget av aluminium og kan derfor misfarges av oppvaskmaskinpulver. Dette har ingen betydning for funksjonen. Et kullfilter må normalt skiftes hvert år dersom det ikke er vaskbart.

Lydnivå

Tre ting som påvirker lydstyrken:

Motoren – mindre vesentlig
Lufthastigheten – meget vesentlig
Kanalstøy – vesentlig
Det er altså sjelden det er motoren som skaper sjenerende støy, men strømmen av luften gjennom kanalene.Våre røroshetter er lydisolerte for å skape et behagelig kjøkkenmiljø.

Energiforbruk

En moderne ventilator er normalt ingen stor energisluker. Men det finnes unntak. En unødig kraftig motor vil skape et undertrykk i rommet som må erstattes med luft utenfra. Denne erstatningsluften må varmes opp til romtemperatur. Dette krever energi. Det viktige er altså å finne balansegangen mellom effektiv utlufting og fornuftig energiforbruk. Alle våre hetter har selvsagt lavenergibelysning som forbruker 7 ganger mindre energi enn glødelamper.

Trykktap/mottrykk

Dimensjonen, lengden og antall bend/knekker på avtrekkskanalen er avgjørende for hvor mye du i virkeligheten får utnyttet av motorens kapasitet. Ved å benytte slange med diameter på 6″ (tommer) =150 mm, vil du få utnyttet kapasiteten bedre. Bruk kanaler som gir minst mulig motstand. De bør innvendig være så glatte som mulig og prøv så godt det lar seg gjøre å unngå bender/knekker på veien ut i friluft.

Osoppfanging

Osoppfanging er ventilatorens evne til å fange opp å skille ut matos fra kjøkkenluften. Alle våre ventilatorer fanger opp mellom 95-99 %. En kjøkkenhette med god osoppfangingsevne trenger ikke så stor luftmengde for å skape et godt inneklima. Flere av våre modeller har volumdel nederst som bidrar til å fange opp matos selv ved små luftmengder.

Forlengning av kanaler

Oppgi alltid den aktuelle takhøyden ved bestilling. Kanaler til takhøyde over 290 cm leveres på bestilling. Pris på forespørsel.

LED –lys

LED er forkortelse for Light Emitting Diode, eller kort sagt elektrisk energi omgjort til synlig lys. Forskjellen fra en vanlig pære er at det i en tradisjonell pære er en metalltråd som varmes opp og begynner å gløde (gir lys) når strøm tilføres. Mesteparten av energien går med til å gjøre pæra varm. I en LED ligger det en liten chip i en liten reflektor, mellom to elektriske punkter. Denne chipen begynner å lyse når strøm slås på. En svært liten del av energien forsvinner i varme, og en LED begynner å lyse mye raskere enn en pære. Det som er så fantastisk med LED er at pærene/diodene har en levetid på 50 ganger en vanlig lyspære. Led- lys krever veldig lite strøm og har stor motstandsdyktighet mot støt og rystelser.

Røroshettene med LED belysning har en behagelig lysstyrke på ca. 4000 oK og et energiforbruk på 3 W.

Ved å investere i en «grønn» RørosHette (med børsteløs motor + LED lys) isteden for en med «standard» motor + halogenlys sparer du miljøet for utslipp av 288kg CO2 pr. år! Sammenligner du dette med bilkjøring sparer du CO2 tilsvarende en kjørelengde på 1.747 km pr. år tilsvarende avstanden mellom Kr.sand og Trømsø!

Slik bruker du en ventilator

Sett på ventilatoren 5-10 minutter før du begynner å lage mat. Da skapes et lite undertrykk i rommet som setter i gang luftsirkulasjonen. Venter du til skaden er skjedd og kjøkkenet er fullt av matos, klarer ingen ventilator i verden å hente denne opp fra gulvnivå.
Lukk vinduene på kjøkkenet, men sørg for at ventilatoren kan hente tilluft f.eks gjennom å ha døren til stuen på gløtt.
Bruk mellomtrinnet under matlagingen. Må du slå ventilatoren på det høyeste trinnet har du sannsynligvis ødelagt maten!
Benytt det laveste trinnet for etterventilasjon i ca. 15 minutter.

Med RørosHetta Sense gjør hetten jobben for deg.

Hvor høyt skal hetten henge?

Over gasskomfyr skal avstanden være min. 70 cm. Dette på grunn av brannfaren. Ellers anbefales mellom 50–70 cm, alt avhengig av modell og høyden på personene som bor der. Både hjørne-og fritthengende modeller blir enklere å arbeide under dersom hetten er hevet noe.

Gode råd ved installasjon av fritthengende hetter

Velg en hettemodell som er bredere enn platetoppen. Øk dimensjonen på avtrekkskanalen fra 5″ til 6″(fra 12.5 cm til 15 cm) dersom det er plass til dette. Prøv så godt det lar seg gjøre å unngå mange bender/knekker på slangen. Sett på ventilatoren 5 min. før du begynner å lage mat for å skape undertykk i rommet. La døren til tilstøtende rom stå på gløtt slik at ventilatoren kan hente erstatningsluft for den luftmengden som suges ut.

Montering av u-formet kanal på vegg eller i tak

Skru 2 lister på veggen eller i taket slik at disse vil komme inne i kanalen. Fest kanalen ved å skru fra utsiden av denne og inn i listene.

Montering i skråtak

Ventilasjonsslangen skal som regel føres gjennom himling og ut over tak. istedenfor skråskjæring av metallkanalen under himlingen er det enklest å forlenge kanalen slik at den kan stikkes opp i himlingen. Hvor langt den må for-lenges avhenger av takvinkelen, men ca. 30 cm er som regel tilstrekkelig. Benytt takåsene eller en utveksling mellom disse til solid feste.

Børsteløs motor -energieffektiv og superstille

Å redusere energiforbruket er svært viktig for oss alle. I den nye børsteløse motoren er kullbørstene som slites helt fjernet. Den nye teknikken gir mer stabil motorgange som igjen fører til vesentlig lavere støynivå. Enkelt sagt fungerer rotoren som en kompassnål som prøver å rette seg etter det stadig skiftende magnetfelt. Dette styres av elektroniske systemer som sender «bølger» av strøm rundt ringen av spoler. Dette kan sammenlignes med et fotballstadion der publikumet (spolene) «tar bølgen». Bølgene gjenspeiles i en magnetisk bølge som magneten snur seg etter. En børsteløs motor garanterer betydelig energisparing kombinert med høy utvinnings- effekt: -85% strømforbruk (kW / h) ved middels lave hastigheter og -35% forbruk (kW / h) ved høye hastigheter. En børstløs motor har tilnærmet dobbelt så lang levetid som konvensjonelle motorer.